?

Log in

Акафист святому священноисповеднику Агафангелу

« previous entry | next entry »
окт. 17, 2009 | 12:55 am

Акафист св. Агафангелу также составлен инокиней Смарагдой (Зыковой), насельницей Толгского монастыря Ярославской епархии и также публикуется по машинописи, предоставленной дорогим otez_dimitriy. Язык этого гимна отличается от языка службы и может быть охарактеризован как русифицированый церковнославянский.

Акафист
святителю и исповеднику Агафангелу,
митрополиту Ярославскому и Ростовскому
Кондак 1
Избранниче предивный, Господем возлюбленный, на служение Церкви Христовой поставленный, саном священноначалия возвеличенный, пастырь добрый и истинный друг Христов показался еси, святителю Агафангеле, добродетельми и подвиги духовными украшен, Господа в молитве непрестанно взыскуя, приятелище соделался еси Духа Святаго. Слово Божие проповедаше, паству обильно пополнял еси, сопричти и нас избранному стаду Христову, благочестно поющих ти: Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Икос 1
От юности житие безмолвное возлюбил еси, хождаше на сельское кладбище, среди крестов и могил тишиною и покоем сердце питаше, поучался еси глаголам вечности, в тщету вменяя временное житие, младенческою молитвою к Богу пламеневый, умолял еси Его соделати тя служителем олтаря. Мы же, умиляяся богомудрию твоему, с детских лет явившуся, со благоговением взываем:
Радуйся, житие твое младенческое в богомыслии проводивый; радуйся, яко святитель Игнатий, тишину и уединение паче детских игр возлюбивый.
Радуйся, глаголам вечности поучавыйся; радуйся, в молитве к Богу устремлявыйся.
Радуйся, служити Богу во олтари с детства стремивыйся, радуйся, служити Ему верою и правдою от благочестивых родителей научивыйся.
Радуйся, родителей присное радование; радуйся, истинных учителей славная похвало.
Радуйся, Церкве православныя пастырю предивный; радуйся, града Ярославля бисере многоценный.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 2
Видяши град Ярославль святыя мощи твоя, от них же воистинну источаются обильныя чудеса и исцеления, дивляшеся благоутробию Божию, давшу нам предивнаго заступника и теплаго молитвенника, у Престола Божия за ны молящагося, со умилением и верою взывающе всех благ Подателю: Аллилуиа.
Икос 2
Разум Божественный дарова ти Господь, уготова тя к высокому служению в сане архиерейстем. Ты же талант от Господа восприявый, в земли его не сокрывый, во сто крат приумножил еси. Слово Божие по всей стране проповедаше, в паству Христову многая овцы уловил еси, не остави и нас сирых, воспевающих ти сице:
Радуйся, истинный проповедниче веры Православныяй; радуйся, православных радование.
Радуйся, светильниче небесный, присно горящий; радуйся, столпе огненный, во тьме неверия и смут верным светящий.
Радуйся, облаче, исполненный росою благодати духовныя; радуйся, красото и слава церковная.
Радуйся, земли Российския заступление; радуйся, града Ярославля предивное украшение.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 3
Силою Вышняго осенен был еси, святителю Агафангеле, егда горько уязвленный смертию благоверныя супруги твоея и сына твоего вся тленная и временная мира сего отрясл еси, иноческий постриг восприяв, умиленно Богу воспевал еси: Аллилуиа.
Икос 3
Имеяше благоразумие, егда лишихся счастия земнаго, не возроптал еси, с твердою же верою и упованием к Богу обратихся, возжелал еси служити Ему в иночестем чине. Крест свой на рамена подъявый, узкою стезею неуклонно в Царствие Небесное устремился еси. Мы же, похваляюще труды и подвиги твоя, умиленно воспеваем:
Радуйся, крест житейский на спасительный Крест Христов пременивый; радуйся, всем сердцем Христа возлюбивый.
Радуйся, в горе от Господа не отвративыйся; радуйся, от взора Его не сокрывыйся.
Радуйся, на Господа упование возложивый; радуйся, в житии твоем Христу послуживый,
Радуйся, вселенским учителем поревновавый; радуйся, верность Истине показавый.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче
Кондак 4
Бурю сумнений посеяше в сердце твоем злочестивый начальник, наученный врагом рода человеческаго, егда восхоте содеяти раскол в Церкви Христовой, яко лис прехитрый, прихождаше к тебе, научая заняти пост Патриаршаго Местоблюстителя. Трижды уготовляше ти искушение, посрамися смирением и терпением твоим. Ты же духом непрестанно горе устремляющеся воспевал еси Богу: Аллилуиа.
Икос 4
Слышаша Слово Божие из богоглаголивых уст твоих, люди в истинней вере утверждашася, благочестно и праведно жити научахуся. Таже всем сердцем к Богу устремляхуся, благодатию Божиею укрепляемии, во узах и темницах за веру Христову страдаша, многоразличныя скорби претерпеваша, с верою и упованием Богу воспевая песнь хвалы и благодарения. Мы же имамы тя молитвенника чуднаго, со умилением вопием ти:
Радуйся, верою Христовою люди просвещающий; радуйся, твердо веру истинную проповедати научающий.
Радуйся, Святыя Троицы храме благоукрашенный; радуйся, любовию Христовою уязвленный.
Радуйся, Церкви непоколебимый столпе; радуйся, граду Ярославлю нерушимая стено.
Радуйся, твердое веры утверждение; радуйся, древа Иисусова райское прозябение.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвепниче.
Кондак 5
Боготечная звезда явился еси, святителю Агафангеле, егда многая грады имеша тя пастыря добраго, избраннаго Божественным промышлением на многия архиерейския кафедры земли Российския. Ты же, яко истинный отец чадолюбивый, кротостию и смирением пример пастве показуя, многочисленныя чада духовныя приобрел еси, научающе их воспевати Богу: Аллилуиа.
Икос 5
Видящи, како любляше народ ярославский святителя Тихона, со слезами с ним расставашеся, сетующе и горько стеняху, ты отче богомудре в печали им сострадаше, в слове архипастырстем к ним обративыйся, просил еси их и тя прияти в любовь свою. Они же радостно тебе воспеваху:
Радуйся, пастырю предобрый; радуйся, молитвенниче наш пребодрый.
Радуйся, земли ярославския славо и украшение; радуйся, ветви райския насаждение.
Радуйся, в скорбех и печалех нас утешающий; радуйся, лишения терпети ради Христа научающий.
Радуйся, ангеле земный и человече небесный; радуйся, наставниче нелестный.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 6
Проповедник веры Православныя изящнейший явился еси, благодатию Святаго Духа умудренный, пастве глаголы жизни вечныя неустанно возглашал еси, призываше всех служити Христу, дабы вси Царствия Небеснаго соделалися причастницы, вкупе со ангелы Богу воспевающи: Аллилуиа.
Икос 6
Возсиял еси житием твоим, яко адамант пресветлый, славнаго града Ярославля украшение и всея земли Российския похваление, благочестием и смиренномудрием души верных просвещающе, любовию к Богу и ближним Христу служити научающе, благодатию святительскою сердца верных озаряюще, озари и наша сердца любовию небесною и благодатию духовною, поющия ти:
Радуйся, жития подвижническаго ревнителю; радуйся, благочестия насадителю.
Радуйся, злочестия и неверия обличителю; радуйся, о пастве ярославстей усердный попечителю.
Радуйся, догматов церковных верный хранителю; радуйся, истинный Пресвятыя Троицы служителю.
Радуйся, Ангелов небесных сожителю; радуйся, духов злобы всесильный борителю.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 7
Ходатай за повинныя смерти мятежники явился еси, миролюбче милостиве Агафангеле, егда грози им смерть неминуемая, умоляше помиловати их, тако и сам от Господа помилован еси, со избранными Божиими сопричтен еси, в Царствии Небеснем непрестанно Богу воспеваеши: Аллилуиа.
Икос 7
Новый исповедник истинныя веры явился еси, егда старец болезненный и многотрудный в Толгстем монастыре пребываше, безбожныя власти в келиях твоих обыск учиниша, в нестяжании богомудраго пастыря уверишася, но в покое не оставиша, уготовляюще тебе многая скорби и узы темничныя. Мы же укрепляемии силою духа твоего, с любовию воспеваем ти:
Радуйся, новый исповедниче Христов явивыйся; радуйся, прещений безбожных властей не устрашивыйся.
Радуйся, узы темничныя за Христа претерпевый; радуйся, помощником в скорбех Христа Подвигоположника имевый.
Радуйся, житием твоим мученику Агафангелу подражавый; радуйся, мучителем вся Христа ради прощавый.
Радуйся, твердым исповеданием любовь ко Господу показавый; радуйся, Царствие Небесное страданием стяжавый.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче
Кондак 8
Странник и пришлец был еси на земли, святче Божий, сие показа ти Господь, егда старец сединами убеленный, немощный и много болезненный, пришел еси во узах в землю, идеже ранее был еси архипастырем, поучаше народ благочестию и спасению. Ты же с благодарением тепле взывал еси Богу: Аллилуиа.
Икос 8
Вси люди удивляшеся, како пречестный старец терпит страдания телесныя вкупе с мужами крепкими, егда во узах темничных пребываше, ты же воине Христов предоблий в Слове Божии дни и нощи поучался еси, духом крепляшеся, к Богу в пламенней молитве обращашеся, вся Христа ради терпел еси. Мы же не могуще достойно восхвалити тя, со умилением вопием:
Радуйся, страданием за Христа плоть свою умерщвляющий; радуйся, терпением скорбей верныя люди научающий.
Радуйся, жизнь временную ни во что вменяющий; радуйся, взамен Царствие Небесное приобретающий.
Радуйся, благодушно претерпевати вся нас научающий; радуйся, купец премудрый, за долготерпение вечное блаженство искупающий.
Радуйся, духов злобы кротостию и смирением уязвляющий; радуйся, поборати страсти нам помогающий.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 9
Вси людие горько восплакашася, рыдаху и стеняху, егда видя тя во гробе положена быша, пастыря предобраго и наставника премудраго лишишася, но уповающи на Господа крепляхуся, с верою взывая: Аллилуиа.
Икос 9
Витии многоглаголивыя недоумеют, како похвалити житие твое, егда ты вся временная отринувше, к вечным обителем райским устремился еси, путем тесным и прискорбным жития иноческаго, блаженство райское стяжал еси, любовию ко Христу уязвляемый в вечности с Ним соединился еси. За сие верныя люди похваляют тя, богомудре отче, воспевая тако:
Радуйся, правило веры и кротости духовныя; радуйся, непоколебимый столпе церковный.
Радуйся, архиереев Божиих похваление; радуйся, нечестиво живущих посрамление.
Радуйся, врагов Церкви Христовой грозный обличителю; радуйся, козней демонских разорителю.
Радуйся, твердое наше упование; радуйся, града Ярославля непрестанное радование.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 10
Спасение ти уготовляюще, дарова ти Христос прозревати грядущее отшествие, предуказа ти день кончины. Ты же, отче преславне, духом в Небесныя селения устремляяся, на земли тело твое ко отшествию приуготовил еси, Святых Христовых Тайн причастился еси, в мире и покое в Небесный град вечныя радости преселился еси, идеже непрестанно поеши Богу: Аллилуиа.
Икос 10
Стена нерушимая и крепкое заступление дадеся граду Ярославлю святыя мощи твоя, святителю пречудне, мы же с любовию и благоговением им поклоняющеся, помощь скорую обретаем, со умиленною душею и чистым сердцем взываем ти:
Радуйся, мощи твоя святыя благоухания духовнаго исполнены; радуйся, благий отче, давый нам мощи сии чудотворныя.
Радуйся, града Ярославля предивное заступление; радуйся, веры Православныя укрепление.
Радуйся, граду Ярославлю Божие благословение; радуйся, в скорбех отрада и утешение.
Радуйся, благ духовных таинниче; Радуйся, за землю Русскую молитвенниче.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 11
Пение похвальное от нас недостойных приими, отче святый и не остави нас, уповающих на тя, с верою и любовию к мощем твоим притекающих, помощи и заступления просящих, дабы и мы сподобилися в Царстве Славы вкупе с тобою воспевати: Аллилуиа.
Икос 11
Светильник великий явился еси, не сокрытый под спудом, но высоко на свещнице Церкви Христовой поставленный, святителю Агафангеле, светом твоим верныя просвещающий, путь спасения неложный людем указующий, имже сам прошел еси и многия овцы словесныя превел еси. Не остави и нас заблудитися на путех земных, воспевающих ти тако:
Радуйся, путь в Царствие Небесное указующий; радуйся, благодать духовную нам дарующий.
Радуйся, заблудших взыскание; радуйся, неверных в стадо Христово призвание.
Радуйся, чтущих тя радостию небесною озаряющий; радуйся, и по смерти нас не оставляющий.
Радуйся, неизсякаемый источник благодати и исцелений; радуйся, Церкви Российския присное похваление.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 12
Благодатъ и славу неизреченную от Господа улучив, вселился еси в Небесныя обители, святителю Агафангеле, тую же щедро подаеши всем верно ти молящимся, сего ради к тебе припадаем, не остави нас немощных и грешных в безакониих умрети. Умоли Господа, дабы сподобил ны благую кончину улучити безболезненну, непостыдну, Христовых Тайн причастну. Дабы и мы вкупе с тобою вечно воспевали Богу ангельскую песнь: Аллилуиа.
Икос 12
Воспеваем величие Божие и милосердие неизреченное, яже дарова нам заступника небеснаго и помощника преизряднаго, егоже святыя мощи во граде Ярославле благочестно почивают, источающе токи благодати. Мы же к сим чудотворным мощем притекающи, святителю Агафангеле, ублажаем тя поющи:
Радуйся, источниче чудес и исцелений; радуйся, разорителю богопротивных учений.
Радуйся, догматы Церкви Христовой крепко хранивый; радуйся, хранити истинную веру нас научивый.
Радуйся, талант в земли не сокрывый; радуйся, ученьми твоими всю страну просветивый.
Радуйся, от телесных недугов исцеляющий; радуйся, вечное спасение нам низпосылающий.
Радуйся, святителю Агафангеле, Православныя веры исповедниче и теплый за ны молитвенниче.
Кондак 13
О, предивный угодниче Христов, новый исповедниче и пастырю предобрый, в житии твоем Господу неустанно служивый и во уме непрестанно Христа созерцавый. Ты вся временныя блага отринул еси, крест свой на рамена подъяв, за Христом последовал еси, с Ним же в жизни вечной соединился еси. Мы же грешнии и смирении с теплою молитвою к тебе притекаем: не остави нас сирых и убогих в мире сем многоскорбнем, умоли Господа Сил даровати нам веру крепкую, надежду несумненную, покаяние истинное и любовь нелицемерную. Да прошедше стезю жития земнаго сподобимся неосужденно вкупе со ангелы и всеми святыми вечно Богу воспевати: Аллилуиа. (трижды)
Молитва святителю и исповеднику Агафангелу
митрополиту Ярославскому и Ростовскому
О
, Богомудре святителю и исповедниче Христов Агафангеле, измлада возжелевый служити олтарю Господню, ты, первее Сибирския и Прибалтийския страны Отечества нашего архипастырским служением добре управив, последи Ярославской пастве дарован был еси, во время же богоборческих гонений заветом Святейшаго Патриарха Тихона попечение о Русской Церкви приял еси. Тогда, священное исповедание яко забрало восприим, богохульныя дерзновенно обличал еси и безплотныя враги посрамил еси, чада церковная поучая предания святых отец соблюдати, единство святыя веры в союзе братскаго мира хранити и пастырем законным усердно повиноватися. Темже заточения, изгнания и многия лишения за имя Христово претерпев, блаженства изгнанных правды ради сподобился еси и Престолу Пренебесному с ликом новомученик и исповедник Российских предстоиши. Моли Всеблагаго Бога нашего, да сохранит Православную Церковь Русскую от ересей, расколов, нестроений и гонений, да возродится Русская земля святым покаянием и единым сердцем и едиными усты прославляет Дивнаго во святых Своих Бога, Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.

Ссылка | Оставить комментарий | Поделиться

Comments {4}

свящ. Федор Людоговский

(без темы)

from: ludenhoff
date: окт. 17, 2009 08:44 pm (UTC)
Ссылка

Мы с женой в 2003 году были в Ярославле, привезли оттуда акафист кому-то из новомучеников. Акафист куда-то делся потом. Может, вот этот и был? Но тот текст (его читали и продавали в тамошнем монастыре) поражал своей безграмотностью. А тут всё же более-менее.

Ответить | Ветвь дискуссии

игумен Агафангел (Белых)

(без темы)

from: igumen_aga
date: окт. 18, 2009 03:56 pm (UTC)
Ссылка

Спаси Бог! Правда неделькой бы раньше ))) но ничего, и так хорошо.

Ответить | Ветвь дискуссии

Уставщик

(без темы)

from: ustavschik
date: окт. 18, 2009 06:53 pm (UTC)
Ссылка

Mea cupa, mea maxima culpa!
Очень тяжелая седмица покровская выдалась, не до "Заметок" и не до сканов было. Как только воздохнул малость... Еще Дмитрию Хлебникову, который dkhl, надо должное отдать -- он помог со считыванием текста.

Ответить | Уровень выше | Ветвь дискуссии

Уставщик

(без темы)

from: ustavschik
date: окт. 18, 2009 06:54 pm (UTC)
Ссылка

Кстати, службу-то увидели?

Ответить | Уровень выше | Ветвь дискуссии