?

Log in

Акафист святителю Павлину Милостивому

« previous entry | next entry »
сент. 26, 2014 | 01:03 am

Акафист святителю Павлину Милостивому, епископу Ноланскому (†431), также составленный святым священномучеником Петром Григорьевым (†1937), воспроизводится по тому же выпуску «Вестника РХД», что и служба. Акафист на стр. 17 – 23. Форматирование текста по возможности приведено к стандартному оформлению богослужебных последований.
В самом акафисте молитва отсутствует, однако ранее я выкладывал в «Уставных заметках» отдельную молитву святителю; желающие могут использовать её.
Замечание от ведущего журнала: Публикация, с которой сканировался акафист, чрезвычайно неряшливая. Ряд очевидных ошибок и опечаток исправлен, однако в некоторых случаях я оставил текст «as is», поскольку не всегда было понятно, опечатка ли это, или, например, дефект исходной машинописи, с которой публиковался текст в журнале.

Акафист святителю Павлину, епископу Ноланскому
Творение священномученика Петра пресвитера
Кондак 1
Избранниче Божий, святителю Павлине, пастырей славное украшение и страждущих светлая отрада, нищих богатство и в горькой нужде сущих утешение, узников надеждо и грешных исправление, озари нас лучами любве твоея, зовущих: радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Икос 1
Ангеле утешителю скорбящих и немощных кроткий к небеси путеводитель был еси в житии твоем, святителю, душу свою за спасение униженных положил еси, тем же ароматом добродетелей твоих услаждаеми, величаем тя хвалебно:
Радуйся, свирель, к небесам призывающая;
радуйся, благоуханное миро смирения.
Радуйся, добрыми делами Отца прославляяй;
радуйся, любовию скорбных согреваяй.
Радуйся, Божию славу в жизни своей проявивый;
радуйся, образе христоподражательного жития.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 2
Отверзи тебе небо и свет невечерний исполни душу твою, егда, наставляемый супругою и святителем Амвросием Медиоланским, ты отвергл еси мрак языческих страстей и в купели крещения духом узрел еси красоту лица Божия, воспев: Аллилуиа.
Икос 2
Разум, наукою и обилием знаний блистающий, Христу посвятил еси, с высоты почести и славы к вольной нищете Его ради снисшел еси и величие философа в крайнее смирение праведника изменил еси, вдохновляя звати тебе:
Радуйся, дивное явление силы и духа;
радуйся, чудо возрождающей благодати.
Радуйся, образе нравственного преображения;
радуйся, обновляяй души верных.
Радуйся, озаряяй их Евангельскою красотою;
радуйся, и нас во Христа облекаяй.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 3
Силою таинственною влеком, по возрождении водою и духом, ты уединился на некое время в Пиренейских горах. И там в тишине беседовал с Единым, Истинным и Вечным и взывал еси радостно Нетленному Жениху твоея души: Аллилуиа.
Икос 3
Слыша славного Авзония, учителя твоего, и прочих друзей зовущих ти возвратитися к богатству, славе и радостям тленного мира, ты отвещал еси, яко сладостнее тебе уничижение со Христом и смирение Его, и не страшно посмеяние человеческое:
Радуйся, презреваемый славу временную;
радуйся, обнищавый произволением.
Радуйся, купино пламенеющая огнем богообщения;
радуйся, в пустыне углубившийся в тайны Евангелия.
Радуйся, озеро, отразившее ясный облик Христа;
радуйся, благодатное реко живыя воды.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 4
Бури житейския удалився и волнений губительных мира сего избежав, обрел еси мир невозмутимый у Христа. Приведи и нас к тихой пристани упокоения в Боге, где сокровенная сладость поющих: Аллилуиа.
Икос 4
Зряще высокое твое житие, христиане града Барселоны понудиша тя приняти служение пресвитерское, зовуще:
Радуйся, в пустыне облекшийся силою свыше;
радуйся, мир обогативый дарами духа.
Радуйся, тайн веры смиренный служителю;
радуйся, Евхаристии сладкогласый ублажителю.
Радуйся, кротостию строгость растворяяй;
радуйся, безгневия и смирения обиталище.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 5
Устрашився славы человеческия, тайно удалился еси с блаженною супругою твоею во град Нолу; там жизнь проведя в скудости и трудах, служа бедным, призревая сирых и болящих, в смиренной безвестности для мира, воспеваем есте: Аллилуиа.
Икос 5
Видя бедного просяща, повелел еси супруге твоей отдати последний кус хлеба. Она же не даде. И се прииде весть о потоплении корабля с пшеницею, посланного тебе от друзей, тогда рекл еси жене: «Аще бы не пожалела еси последнего хлеба, не погубил бы Господь корабля». Сему наставлению внимая, зовем ти:
Радуйся, милостивый до самоотречения;
радуйся, щедрый и в крайней нужде.
Радуйся, через веру супруги Христа познавый;
радуйся, с нею путем добра достигнувый райских высот.
Радуйся, образе благословенного супружества;
радуйся, наставниче спасительного в мире жития.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 6
Проповедуя тайны веры и словом и посланием, ты потщался еси украшати Божия храмы изображением святых икон, глаголя, яко сие есть превосходный путь учения веры и благочестия. Тако назидал еси мудрых и некнижных, подвизая всех пети: Аллилуиа.
Икос 6
Воссиял еси радостию, егда сподоби тя Господь со святителем Амвросием обрести нетленное тело мученика Назария и цельбоносные кости святителя Кельсия, во благоухании знамений и чудес. Ныне же и сам ты чудо твориши всем призывающим тя:
Радуйся, молитвениче о нас усердный;
радуйся, врачу лукавых совестей.
Радуйся, греховных страстей умирителю;
радуйся, исцелителю тяжких болезней.
Радуйся, бездно чудес и милостей;
радуйся, слуга нищих и убогих.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 7
Уста блаженного Августина прославиша тя, яко писателя и отца Церкве просвещенного, обратившего сокровища познаний во славу Бога, даровавшего их тебе. Ты отреклся еси от света, во еже объяти величие Креста и смиренно взывати: Аллилуиа.
Икос 7
Удивляяся богатству дарований твоих и высоте добродетельного жития, христиане града Нолы избраша тя во епископа области своея. Ты же, приимь от Христа виноградник духовный, плоды его во сто крат умножил еси и цветы святыни обильно возрастил еси, подвизая звати тебе:
Радуйся, глубино богословия;
радуйся, православия светило,
Радуйся, теплый молитвениче за умерших;
радуйся, мудрый наставниче живых.
Радуйся, кроткий вразумителю заблудших;
радуйся, любвеобильный учителю верных.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 8
Страны родныя от вандалов опустошения, градов разорение, тяжкое рабство духовных чад, вопли детей и вдовиц горестно переживал еси, святителю. Но смятеся святая душа твоя, выкупая пленных, питая гладных, утешая скорбных, всех поучал еси бодренно взывати: Аллилуиа.
Икос 8
Весь был еси любовь, границ не имущая, сего ради избавляя от пленения сына вдовицы, вместо него сам в рабство отдался еси. Мы же, прославляя такое неслыханное милосердие, возглашаем ти:
Радуйся, яко с тобою воистину Христос;
радуйся, чистейшая Евангельская лилия.
Радуйся, победная песнь торжествующей любви;
радуйся, образ давый всем временам и народам.
Радуйся, яко вся преклоняются пред величием твоим;
радуйся, источай нам потоки милосердия твоего.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 9
Всячески смирился еси, святителю, из владыки рабом, из епископа садовником соделался, труждаяся, терпя позор пленения, предавая себя за спасение ближних, в глубоком уничижении добре потрудился еси Господу твоему, взывая Ему: Аллилуиа.
Икос 9
Не может град укрытися сверху горы стоя, не скрыся и величие святителя Павлина от поработившего его князя. И егда же тот увидел, яко прозорливый садовник его епископ есть, то со страхом дарова ему свободу, ублажая сице:
Радуйся, пастырю добрый;
радуйся, душу свою полагаяй за овцы.
Радуйся, жилище Святого Духа;
радуйся, праведниче не от мира сего.
Радуйся, кротости звездо лучезарная;
радуйся, пророческих даров тайниче.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 10
Спасти хотя порабощенных и страждущих во узах, паки яви угодник Божий величие души своея, егда желавшему наградити его князю рече: «Единого прошу, отпустите со мною всех пленных из области моея». И, прияв согласие, возопи с радостию Богу: Аллилуиа.
Икос 10
«Се аз и дети, яже даде ми Господь», — взываша святитель со всеми пленники здрав и радостен возвращайся. Яко Иосиф Прекрасный порабощением своим всей братии свободу даруяй и вдохновляя глаголати:
Радуйся, заключенных освободителю;
радуйся, страждущих утешителю.
Радуйся, слабых заступниче;
радуйся, во всех нуждах помощниче.
Радуйся, милостей Божиих ходатаю;
радуйся, наше упование и отрадо.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 11
Воистину был еси великий купец, святителю, ценою всех благ земных и жертвою жизни своея обрел еси бесценный бисер Христа и приял еси сокровища на небеси, идеже тля не тлит и татие не крадут. Тамо вечная слава осеняет поющих: Аллилуиа.
Икос 11
Светоносный пастырю, ты и на смертном одре не забыл еси убогих своих, но, прияв Святые Тайны, озаботился еси об одежде для бедных, и тогда спокойно сомкнушася очи твоя. От умиленных сердец приими похвалу сию:
[1-й хайретизм утрачен]
радуйся, любовию в Боге пребываяй.
Радуйся, почиваяй во славе нетления;
радуйся, грешные души озаряяй благодатию.
Радуйся, пламенное сердце, наши скорби носящее;
радуйся, светило великого христианского духа.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 12
Благодатию исполненный, в старости глубокой яко пастырь, обретший заблудших овец, яко добрый деятель стада Христова, ты радостно отшел еси в вечный покой, усладився Телом и Кровию Христа. Испроси и нам такую кончину и добрый ответ пред лицом Судии, Ему же вся тварь поет: Аллилуиа.
Икос 12
Взыскуя небесного града, странник и пришелец был еси на земли, нищий произволением. Ныне же достиг светоносных сеней Иерусалима небесного, ликуй в немерцающей славе, приемля от нас таковые хвалы:
Радуйся, обретый отечество вечное;
радуйся и веселися в чертогах света.
Радуйся и созерцай желанного Господа;
радуйся и молися Ему за ны грешные.
Радуйся и введи чад твоих в горнюю радость;
радуйся и вечно ликуй на брачной вечери Агнца.
Радуйся, Павлине, святителю милостивый.
Кондак 13
О, пречудный святителю Павлине, даждь нам идти сладостным путем твоея любви, да будем едины со Христом, яко лучи со источником света, и в Боге обрящем бессмертную радость, поюще: Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа. (трижды)

Ссылка | Оставить комментарий | Поделиться

Comments {0}