Уставщик (ustavschik) wrote,
Уставщик
ustavschik

Category:

Служба святым мученицам Елене и Центолле Бургосским

Полиелейная служба святым мученицам Елене и Центолле Бургосским (†304, память 13 августа) составлена клириком Одесской епархии Украинской Православной Церкви протоиереем Илией Тетерько. Последование публикуется по авторской машинописи, цензурными инстанциями текст не рассматривался.

СЛУЖБА
святым мученицам Елене и Центолле, иже в Бургосе, Испанским
НА ВЕЛИЦЕЙ ВЕЧЕРНИ
На Г
осподи, воззвах: стихиры, глас 4:
Каплями кровными обагрившися, / возсияла еси проявленно, яко солнце, / и отгнала еси, всехвальная Елено, безбожия тьму благодатию, и верныя просветила еси, / чтущия твоя доблественныя подвиги // и память светоносную и всеспасительную.
Христа Спаса всем сердцем возлюбивши / и свещу твою светло украсивши, / добродетельми просияла еси, славная Елено. / Темже возшла еси в Небесный чертог / и, венец страдания приимши, / от бед избави нас, // совершающих память твою.
Постом украсивши чистоту душевную, / лучами страдания просвещаеши верныя, / страстотерпице святая Елено. / Тем твой святый и светоносный день / верою совершающе, благочестно вопием: / яко имея дерзновение ко Господу, // моли спастися всем нам.
Богомудрыя Елено и Центолло всечестныя, / двоица Божественная, / возсиявше, яко звезды многосветлы, тварь просвещают / подвиг сияньми и чудес светлостьми, / сих днесь всесвященную память совершающе, // с веселием покланяемся раце мощей ваших.
Слава, глас 1:
Законно за Христа пострадавше, / преблаженнии Елено и Центолло, / обогатистеся венцем нетленным истинно, / славнии исповедницы Христови, // и Царство Небесное, и Божественное наслаждение приясте.
И ныне, Догматик, глас тойже: Всемирную славу:
Вход. Прокимен дне и чтения.
Пророчества Исаиина чтение (глава 43):
Тако глаголет Господь: вси языцы собрашася вкупе и соберутся князи от них. Кто возвестит сия в них или яже от начала, кто слышана сотворит вам? Да приведут свидетели своя и оправдятся, и да услышат, и да рекут истину; будите Ми свидетели, и Аз Свидетель, глаголет Господь Бог, и Отрок, Егоже избрах, да познаете и веруете Ми, и разумеете, яко Аз есмь: прежде Мене не бысть ин бог, и по Мне не будет. Аз есмь Бог, и несть разве Мене спасаяй. Аз возвестих и спасох, уничижих, и не бе в вас чуждий. Вы Мне свидетели, и Аз Господь Бог, и еще от начала Аз есмь: и несть от рук Моих избавляяй; сотворю, и кто отвратит то? Сице глаголет Господь Бог, избавляяй вас Святый Израилев.
Премудрости Соломони чтение (глава 3):
Праведных души в руце Божией, и не прикоснется их мука; непщевани быша во очесех безумных умрети, и вменися озлобление исход их, и еже от нас шествие — сокрушение; они же суть в мире. Ибо пред лицем человеческим аще и муку приимут, упование их безсмертия исполнено; и, вмале наказани бывше, великими благодетельствовани будут: яко Бог искуси я, и обрете их достойны Себе. Яко злато в горниле искуси их, и яко всеплодие жертвенное прият я. И во время посещения их возсияют, и яко искры по стеблию потекут. Судят языком и обладают людьми, и воцарится Господь в них во веки. Надеющиися Нань разумеют истину, и вернии в любви пребудут Ему; яко благодать и милость в преподобных Его, и посещение во избранных Его.
Премудрости Соломони чтение (главы 5 и 6):
Праведницы во веки живут, и в Господе мзда их, и попечение их у Вышняго: сего ради приимут царствие благолепия и венец доброты от руки Господни, зане десницею покрыет я и мышцею защитит их. Приимет всеоружие — рвение Свое, и вооружит тварь в месть врагом. Облечется в броня правды и возложит шлем — суд нелицемерен. Приимет щит непобедимый — преподобие. Поострит же напрасный гнев во оружие; споборет же с Ним мир на безумныя. Пойдут праволучныя стрелы молниины, и, яко от благокругла лука облаков, на намерение полетят. И от каменометныя ярости исполнь падут грады; вознегодует на них вода морская, реки же потопят я нагло. Сопротив станет им дух силы, и, яко вихор, развеет их, и опустошит всю землю беззаконие, и злодейство превратит престолы сильных. Слышите убо, царие, и разумейте; навыкните, судии концев земли. Внушите, держащии множества и гордящиися от народов языков: яко дана от Господа держава вам, и сила от Вышняго.
На стиховне стихиры, глас 1:
Зарею просвещаема Трисолнечнаго Божества, / Елено преблаженная, / веру Христову дерзновенно исповедала / и, страдальческим просвещся венцем, / с пострадавшею с тобою Центоллою ликуеши на Небесех, // с неюже моли спастися нам.
Стих: Святым, иже суть на земли Его, / удиви Господь вся хотения своя в них.
Глаголом внимающи сладким, / достославная матроно Елено, / Божественнаго и Всесвятаго Духа, / горесть всяку плотских страстей оставила еси / и смертию к безсмертней славе преминула еси, // Христа молящи всем даровати велию милость.
Стих: Многи скорби праведным, / и от всех их избавит я Господь.
Се река спасения, се источник жив, / святыя Елены ковчег мощей показася, / темже, приидите усердно, / почерпем ныне, болящии, исцеление / и радость, иже в скорби, // молитвами страстотерпицы Господней.
Слава, мучениц, глас 4:
Двоицу мучениц, вернии, днесь в песнех священных похвалим, / яко лесть идольскую низложиша, / многобожия огнь испепелиша и демоны посрамиша; / мучителей же ярости не устрашишася, / меча убо и плоти терзаний не убояшася, / доблественно подвизавшеся добре, / Елено славная с честною Центоллою, // явльшеся мучеников слава, купно и похвала.
И ныне, Богородичен, глас тойже:
Призри на моления Твоих раб, Всенепорочная, / утоляющи лютая на ны востания, / всякия скорби нас изменяющи. / Тя бо Едину, твердое и известное Утверждение имамы, / и Твое предстательство стяжахом, / да не постыдимся, Владычице, Тя призывающии, / потщися на умоление Тебе верно вопиющих: / радуйся, Владычице, всех Помоще, // Радосте и Покрове, и Спасение душ наших.
Тропарь, глас 4:
Во страдальчестве твоем добре подвизалася еси, / достоблаженная мученице Елено, / за Троицу усечение мечное прияла еси со славною Центоллою, / и по смерти нас освящаеши чудес точеньми. / Темже твою святую память поем, / верою притекающе к честным мощем твоим, / да избавимся недугов душевных // и чудес благодать почерпем.
НА УТРЕНИ
На Б
ог Господь: тропарь святыя дважды. Слава, и ныне, Богородичен.
По 1-м стихословии седален, глас 1:
Уязвися, Владыко, любовию твоею сладкою Елена премудрая / и горькую язв болезнь претерпевает, Слове Божий, / темже к неболезненному преставляется наслаждению, / яко нескверна и нетленна. / Тоя молитвами даруй всем, Христе, велию милость.
Слава, и ныне, глас тойже:
Едина истинная христиан Покровительнице, / всяких лютых обстояний, / бед и скорбей нас избави / и молитвами Твоими спаси души наша.
По 2-м стихословии седален, глас 2:
Добре исповедавши Христово Имя пред враги беззаконнующими, / законно пострадала еси Его ради, честная Елено, / и ныне молишися всем даровати велию милость.
Слава, и ныне, глас тойже:
Устами и сердцем величаем Тя, / Матерь Божию: / Ты же, рождшая Бога, / не отрини нас от Твоего заступления.
По полиелее седален, глас 4:
Одеждами светло украшена священных и чудных подвиг твоих, / к нетленному Сего возшла еси чертогу, / и красоты Христовы наслаждаешися, / облечена в порфиру мученических крове своих, / Елено добропобедная. / Но моли спастися нам от всякия нужды, // любовию поющим тя.
Слава, и ныне, Богородичен:
Пророцы Тя предвозвестиша, / апостоли проповедаша, / мученицы прославиша, / святителие ублажиша, / темже и мы с ними Богородицу Тя исповедающе, / благочестно в песнех величаем.
Таже степенна, 1-й антифон, глас 4.
Прокимен, глас 4: Святым, иже суть на земли Его, / удиви Господь вся хотения своя в них.
Стих: Презрех Господа предо мною выну, / яко одесную мене есть, да не подвижуся.
Всякое дыхание: Евангелие от Матфея, зачало 36.
По 50-м псалме стихира самогласна, глас 6:
От источник спасения / почерпши присноживотно исцеление, / распалилася еси жаждею мучения / и, ускоривши, потекла еси, / и, пивши, стала еси, Елено всечестная, / упокоившися желанием любве крайния, / и ныне радуешися в Небесных кровех, // моляся присно о чтущих тя.
Канон святых, глас 2.
Песнь 1
Ирмос: Грядите, людие, / поим песнь Христу Богу, / раздельшему море, / и наставльшему люди, яже изведе из работы египетския, // яко прославися.
Любовию Христовою распаляема, мученице Елено, мирское отвергла еси омрачение; Небесному же тепле, всеблаженная, приближилася еси Свету невещественному.
Род презревши и юже от богатства светлость, честная Елено, вместо всех Христа стяжала еси.
Доброты возжелав Владыка всех краснейшаго твоего сердца, Елено всехвальная, Небесных чертогов сподоби тя.
Богородичен: Светлыми лучами Твоего Сына, Богородице, просвети омраченную мою душу, страстей смущение отжени, Твоими, Чистая, ходатайствы.
Песнь 3
Ирмос: На камени мя веры утвердив, / разширил еси уста моя на враги моя. / Возвесели бо ся дух мой, внегда пети: / несть свят, якоже Бог наш, // и несть праведен паче Тебе, Господи.
Любве ради Зиждителя, о страстотерпицы, всю мирскую лесть истинно презревше, Единаго возжелесте Христа, взывающе: несть свят, якоже Бог наш.
Просвещшеся Троичным сиянием, мучениц доблее сопряжение, идольское разруши омрачение, Христу взывающе: несть свят, якоже Бог наш.
Мрачному не принесла еси демону жертвы, непобедимая мученице Елено; жизноносную бо смерть возлюбила еси за благочестие прияти.
Богородичен: Прогоняющее оружие грехи и страсти души моея буди, Дево, и покажи мя, якоже другий рай, безнаветен и соблюден Тобою и приносящий цветы Духа.
Седален, глас 3:
Муками, требогатыя святыя мученицы, / сокровище на Небесех и вечнующую славу обретоша, / ясно Богу приближишася, // идеже молитеся о воспевающих вас.
Слава, и ныне, Богородичен:
Пречистыя Твои руце, Дево Мати, простерши, / покрый уповающия на Тя и к Сыну Твоему зовущия: // всем подаждь, Христе, Твоя милости.
Песнь 4
Ирмос: Пришел еси от Девы, / не ходатай, ни Ангел, / но Сам, Господи, воплощся, / и спасл еси всего мя человека. / Тем зову Ти: // слава силе Твоей, Господи.
Возжелавши Христовы красоты и Сего любовию снедаема, страданием сочеталася еси Ему, Елено Богомудрая и всеславная.
Подаждь ми просвещение и мир, Елено достославная, решащи молитвами твоими многомятежное смущение.
Украсистеся, мученицы, и светло прославистеся, Христа Господа всячески возлюбивше, Егоже уязвлены любовию, претерпесте страстей нашествия крепце.
Богородичен: Возсия из утробы Твоея, Отроковице Неискусобрачная, Отчее сияние Христос, и просвети вселенную, распинаемь, и бесовскую тьму потребил есть.
Песнь 5
Ирмос: Света подателю и веков Творче, Господи, / во свете Твоих повелений настави нас; // разве бо Тебе иного бога не знаем.
Мужеским помыслом на судищи Христа, славная Елено, исповедуеши, Бога воплощенна, и, мечем во главу усечена, ликуеши с мученики.
Яко тепла ревность веры твоей, мученице Елено, еюже попрала еси неверных настояние и победу пожала еси страдания.
Законно за Христа пострадавше, славнии Елено и Центолло, обогатистеся венцем нетленным истинно и Царство Небесное, и Божественное наслаждение приясте.
Богородичен: Закона исполнение, высшая Херувим, родила еси Божия Слова воплощена, Сына Единородна, Егоже о рабех Твоих умоли.
Песнь 6
Ирмос: В бездне греховней валяяся, / неизследную милосердия Твоего / призываю бездну: // от тли, Боже, мя возведи.
Мужественное в женстей плоти души мудрование носящи, славная мученица, о телесе своем и смерти нерадила еси.
Скверная уста мучителей загради пресловущая Елена и гордыню пребеззаконных Духом Святым, венец нетленный от Христа восприимши.
Яко крины в верте страдальцев, процветоша преславныя мученицы и Церковь вонями различных мук облаговониша Духа благодатию.
Богородичен: Милости Твоея, Богородице, сподоби мя, премилостиваго Слова рождшая, Своею Кровию от тли человеки избавльшаго.
Кондак, глас 4:
Всечестную Елену со славною Центоллою, / страстотерпиц всехвальную чету, почтим: / тыя бо пребеззаконных кознодейства посрамиша силою Распеншагося: / сего ради явишася мучеников слава, // нам же похвала и утверждение.
Песнь 7
Ирмос: Да преславное рождество Твое, Христе, / еже от Девы прообразиши яве, / неопалимы в пещи отроки сохранил еси, // песньми поющыя Тебе: / отцев, Боже, благословен еси.
Жрети идолом глухим злочестиваго мучителя повелевающа оплевасте, мученицы, вопиюще: отцев Боже, благословен еси.
Просвещенныя умом богоначальными зарями, мглу идольскую очернисте, всехвальныя, поюще: отцев Боже, благословен еси.
Разумом Божественным обогащена, Елено чудная, все томление укорила еси истинно злочестивых, поя: отцев, Боже, благословен еси.
Богородичен: Тьмою лютою жития объят быв, соскорбящаго и сболезнующаго не обретох: Твоею, Дево, светлостию разреши тьму прегрешений и озари пети Тебе, Благословенная, Яже Бога плотию рождшая.
Песнь 8
Ирмос: Пещь иногда огненная в Вавилоне действа разделяше, / Божиим велением халдеи опаляющая, / верныя же орошающая, поющия: // благословите, вся дела Господня, Господа.
Укреплена помыслом Невестника, невещественным рачением, тело предала еси на смерть, Елено честная, и живеши во веки вся.
На лесть и скверну, якоже на зверя, вооружившися Святым Духом, мученица взяше мзду во вся веки.
Не душетленную смерть прияла еси, Елено славная, но благодерзновенно выи под меч преклонением нестареющую, непорочная, изменила еси жизнь во веки вся.
Богородичен: Славы Отчую зарю рождши, Богородице, безславием прегрешений сетующее сердце мое уясни, и славы присносущныя покажи мя причастника, яко да верою славлю Тя.
Песнь 9
Ирмос: Безначальна Родителя Сын, Бог и Господь, / воплощься от Девы нам явися, / омраченная просветити, / собрати расточенная: // тем всепетую Богородицу величаем.
Души твоея свещу вжегши, мученице, елеем кровей твоих светло, радующися, ныне вошла еси в Божественный невестник Христов с мудрыми девами, с нимиже, Елено, поминай всех, верою хвалящих тя.
Явистеся мучителей посреде, аки в волцех суровых, агницы нескверныя, сих зверовидное побеждающе, и Христу, благоприятна яко жертва, принесостеся.
Совершающих любовию молебную память твою, мученице чистая Елено, молитвами твоими и мою душевную скверну от всяких бед спаси.
Богородичен: Нам, поющим Тя и верою славящим, и божественному Твоему покрову присно притекающим, подаждь с Небесе разрешение лютых и мучащих страстей, Богоневесто, и муки и суда избави.
Светилен:
Предстоще ныне Трисиянному Великому Свету и пребывающе в неизреченней светлости со всеми святыми, добрая мученице Елено, помяни всех нас, память твою светоносно совершающих.
Слава, и ныне, Богородичен:
Света Превечнаго родила еси нам, Христа, Бога нашего, Пречистая Дево, избавльшаго весь мир от лести диавола. Темже молим Тя: не престай молящи, да подаст нам милость Свою в День Судный.
На хвалитех стихиры, глас 2:
Мучение всечудно Христу принесла еси, Елено славная, / низложивше шатание прелести безбожное / силою крестною, мужественным разумом. / Темже Христова Церковь празднует святую память твою, // светоносную и нарочитую.
Елены страданию / и Центоллы сопротивлению, / блаженнии лицы Ангельстии яве удивишася, / како, мужественными сплетении / врага невидимаго разразивше, / победы венецы от руки Христа Живоносца // богатно прияша.
Мечем скончаваеми, / посекосте идольское неистовство / и, свещу неугасшу душевную соблюдше, / внидосте со Христом в чертог Небесный, / чудесными же искрами страсти пожгосте, / страстоносицы честныя Елено и Центолло, / демонов же полки страдальчески победисте // и ныне молитеся о душах наших.
Слава, глас 8:
Да торжествует Церковь Твоя, Христе, / украшенная сонмом славных мучеников, / жизнь свою Тебе предавших / и от Тебе живот вечный получивших; / их молитвами, Долготерпеливе Человеколюбче Господи, // в правоверии нас сохрани до скончания века.
И ныне, глас тойже:
Владычице, приими молитвы раб Твоих / и избави нас от всякия нужды и печали, / Ты еси, Богородице, оружие наше и стена, / Ты еси Заступница, и к Тебе прибегаем, / Тя и ныне на молитву призываем, / да избавиши нас от врагов наших. / Возвеличим Тя вси, / Всенепорочную Матерь Христа Бога, // Юже осени Дух Пресвятый.
Славословие великое и отпуст.
НА ЛИТУРГИИ
Блаженны от канона, песнь 3-я и 6-я.
Прокимен, глас 4: С
вятым, иже суть на земли Его, / удиви Господь вся хотения своя в них.
Стих: Презрех Господа предо мною выну, / яко одесную мене есть, да не подвижуся.
Апостол к Галатом, зачало 214.
Аллилуиа, глас 4: В
оззваша праведнии, и Господь услыша их, и от всех скорбей их избави их.
Стих: Многи скорби праведным, и от всех их избавит я Господь.
Евангелие от Иоанна, зачало 51.
Причастен: Р
адуйтеся, праведнии, о Господе, правым подобает похвала.
МОЛИТВА
О, прехвальная мученице Христова Елено. Тебе припадаем и молимся: даждь нам быть причастником любве твоея к Богу и ближнему, еюже при жизни святая твоя душа преисполнена бысть. Озари нас истиною, просвети ум и сердце светом Божественнаго учения, научи нас тебе подражати верно, Бога и ближняго нашего любити и заповеди Господа совершати, да чада света явимся воистину. Призри благоутробно на всякую душу верных твоих почитателей, милости и помощи твоея ищущих. Буди всем нам в болезнех целительница, в скорбех утешительница, в печалех посетительница, в бедах и нуждах помощница, в час же смертный милостивая покровительница и защитительница и всем вся прошения ко благу исполни. Да при помощи молитв твоих даждь нам спасение вечное получити и Царствие Христово унаследовати, славящедивнаго во святых Своих Бога, Отца и Сына и Святаго Духа во веки веков. Аминь.
Tags: Минея Дополнительная, богослужебные тексты, служба
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 1 comment