Уставщик (ustavschik) wrote,
Уставщик
ustavschik

Categories:

Служба святому благоверному Петру, Царю Болгарскому

Выкладываю в «Уставные заметки» болгарский текст бденной службы святому благоверному Петру, Царю Болгарскому (†969). Служба составлена по-гречески насельницей монастыря Богоматери Икосифинитисы монахиней Филаретой в мае 2011 года, перевод на болгарский Алексея Стамболова. Текст воспроизводится по изданию: Празничен Миней. Светийски служби. Манастир Свв. Апостоли Петър и Павел край село Одраница, 2019. С. 92 – 106.

30 януари
Свети благоверен цар Петър Български
На вечернята
Нa Г
осподи, воззвах: стихири на 6, глас 4.
Подобен: Д
ал еси знамение:
Дойдете, о, български празниколюбци, сонмове вярващи, да възхвалим прославения наш цар Петър, довереник на Троицата и съобщник на преподобните, който се облече в светия образ и пое по трудния и прискърбен път със силата на нашия Човеколюбив Бог, Който (ни) е създал. (два пъти)
Издигна се високо като слънце над твоята родина чрез благодатта, славни Петре най-свещени, като я упътваше към наистина почитаните пътеки на Евангелието и на мира, надвишаващ (всеки) ум; затова (тя) те величае с тържествени песнопения и песни, славословейки Спасителя, който бляскаво те прослави. (два пъти)
Като си прие помазание за царството чрез Духа, наистина стана за твоя народ стена и укрепление, водач и избавител от видимите и невидими врагове, преподобни Петре досточудни; и като се облече в (монашеския) образ като благоразумен, станал жилище и правило на добродетелите.
Гордее се днес България духом и се радва, като възпява твоите добри дела и подвизи, и доблестните страдания, които търпеливо си понесъл за твоя народ, блажени Петре, Като (в деня) на твоята памет, свети, възкликва горещо (и казва): ти ме защитавай с твоите молитви и винаги пази.
Слава…, глас 6:
Днес, през зимата, в Църквата Христова в България, по Неговия промисъл настъпи (денят на) твоята памет, о, всеблажени царю Петре, която просвещава сърцата на почитащите я. Като я почитаме и ние със светли сърца и лица, ти викаме тъй: радвай се, пазителю на мира, посветен в тайните на благочестието и страж на православната вяра; радвай се ти, който по вдъхновението на (Светия) Дух си заменил златото, богатството и славата за истинския живот и царството небесно; и сега, като предстоиш с дръзновение през Света Троица, непрестанно се моли за спасението на твоето паство.
И сега…, Богородичен догматик на гласа:
Кой няма да те облажи, Пресвета Дево? И кой не ще възпее твоето пречисто раждане? Защото Единородният Син, възсиял от Отца извън времето, Той Същият от тебе, Чиста, произлезе и неизказано се въплъти; бидейки Бог по естество, заради нас стана човек по естество, но не разделян в две лица, а познаван в две неслитни естества. Него моли, Чиста, Всеблажена, да помилва нашите души.
Литийни стихири. Глас 1:
Хвали се в Господа и се радва днес, (в деня) на твоята памет, твоята родина, всеблажени, която се гордее (с теб) и (ти) вика: радвай се, мой покой и покров, който ме спасяваш от видими и невидими врагове, трижди щастлив Петре; радвай се (ти), който, преизпълнен с божествен любов, последва Христа чрез монашеското житие; и сега, като възпяваш Света Троица заедно с ангелите, ме пази и защитавай незасегната.
Глас 2:
Държейки скиптъра на царството в ръцете си, ти не помрачи помисъла си, нито се възгордя в ума си, преподобни Петре богомъдри, но стана истински баща за твоя народ, като просия с братолюбие и милосърдие, целомъдрие и любов със силата на Създателя, Който, като те увенча с венец и в небесните селения, дарява на всички ни велика милост.
Глас 3:
Силата на Спасителя се прояви по чуден начин в теб, богоугодни Петре, като те показа победоносец във войни и могъщ сред твоя народ; затова днес (ние) верните от сърце духом облажаваме твоята наистина достойна за удивление и многосветла памет, изпросвайки по твоите молитви мир, умилостивение и велика милост.
Слава…, глас 5:
Дойдете, всички верни, радостно да облажим с песни великия пастир и богодаруван покровител на България като изявител на православните догмати, велико съкровище на добродетелите, слава на царете и съгражданин на подвижниците — чудния Петър, защото той подчини себе си в послушание на Евангелието, като стана верен пример за начин на живот на земята за паството, поверено му от Бога на всички; Него (той) и мoли непрестанно за нашите души.
И сега… Богородичен празничен:
Облажаваме те, Богородице Дево, и те славим ние, верните, както подобава: град непоколебим, стена непристъпна, надеждна защита и прибежище за нашите души.
Стиховни стихири, глас 1.
Подобен: Н
ебеcных чинов:
Ти се яви покровител на цяла България и доблестен цар, всеблажени Петре, като запази в мир твоята държава, за да служи на Господа, и поведе хората от твоето паство към небесната родина.
Стих: Издигнах избраника измежду народа, намерих Моя раб Давид, със светия Си елей го помазах.
Като разумен и разсъдителен ти приведе при Бога народа на България, о боговенчани Петре, като с благодатта на Духа наистина се подвизаваше добре; затова и се удостои с божествената схима, ставайки препрославен пастир.
Стих: Затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост.
Като воюваш във висините заедно с ликовете на безплътните, преподобните и праведните, о, отче Петре, моли се за всички нас, които с вяра тачим твоята памет и със свещени песни благоговейно почитаме твоя всесветъл живот.
Слава…, глас 4:
Възпламенен от неугасимия блясък на благочестието, о, всеблажени Петре, ти се яви голяма светлина за родината си, като просия в дълголетен мир като истински цар и служител на Христа, Който на учениците Си даде мир. Затова, като замени настоящите (неща) с бъдещия живот, със силата на Кръста извървя пътя на монашеския живот, (бидейки) украсен със смирение, въздържание и бдение; и сега с голямо дръзновение се моли на Бога да дарува на твоите певци велика милост.
И сега…, Богородичен, на същия глас:
Вслушай се в молението на Твоите раби, Всенепорочна, и прекрати страшните беди, които връхлитат срещу нас и ни избави от всяка скръб; защото Тебе имаме за единственна твърда и надеждна опора и Твоето застъпничество придобихме; да не се посрамим, Владичице, като Те призоваваме, но побързай да чуеш молбата на викащите с вяра към теб: „Радвай се, Владичице, Помощница на всички, Радост и Покров, и Спасение на нашите души!“.
Отпустителен тропар, глас 3.
Подобен: Б
ожственныя веры:
Изпълнен с божествена благодат, мъдри, трижди блажен Петре, се яви предна твърдина българска като цар и пастир пресвещен, привеждайки верните към благочестието; и сега се моли на Премилосърдната Троица да ни дарува велика милост.
Слава… И сега… Богородичен възкресен, на същия глас:
Теб, ходатайстващата за спасението на рода наш, възпяваме, Богородице Дево, защото с плътта, която възприе от теб, твоят Син и наш Бог претърпя страдания на Кръста и ни избави от тлението като Човеколюбец.
На утренята
На Б
ог Господь: тропарят на светията два пъти.
Слава… И сега… Богородичен.
Първи седален, глас 1.
Подобен: Г
роб Твой, Спасе:
Като сияйна звезда освети родината си България, мъдри, най-свещени Петре, запазвайки я невредима от врагове и стълкновения; ето защо прие от Бога голям венец и бе причислен към ликовете на безплътните, като ни изпращаш милост.
Слава… И сега… Богородичен:
При гласа на Гавриил в теб, Богоневесто Дево, по непонятен начин, по благостта на добросърдечието на Отца се всели Божието Слово, и с невеществената и божественна светлина на благодатта просвети нашите помрачени души; затова сега те възпяваме.
Втори седален, глас 4.
Подобен: В
ознесыйся:
Ти се предаде изцяло на Господа, Който царува през всички векове над цялото творение, мъдри свети Петре, като стана за народа си цар и водач, стена и прибежище от зловредни врагове и като винаги усърдно се молиш, блажени, да бъдат помилвани тези, които те облажават.
Слава… И сега… Богородичен:
Враждебните набези и нападения на видимите и безплътните врагове, Дево отпъди като едничка блага, като закриляш и сгряваш с вяра душите на нас, които ти викаме: „радвай се“ — спасение на благочестивите, която спасяваш човешкия род от дявола и всяка беда.
Седален след Полиелея глас 1.
Подобен: П
устынный житель:
Ти последва Бога с благочестив разум и угоди на небесния Владика, свети, украси се с истинския мир, с любов и милост, помагайки на бедните, затова се удостои с велика слава; слава на Този, Който бляскаво те прослави, слава на Този, Който те яви велик, слава на Този, Който ни дарува теб, Петре, за незаспиващ страж.
Слава… И сега… Богородичен:
Ние, които прогневихме Бога, те придобихме, Дево, за единствена (наша) закрила и надежда, и подкрепа при всички вражески нападения и тежки житейски бури, Богоневесто, като (ти) пеем гръмко от душа радостния химн: радвай се, Пренепорочна Чиста; радвай се, жилище на Троицата; радвай се (ти), чрез която ние смъртните приехме непостижимия рай.
Степенни — антифон 1, глас 4.
Прокимен, глас 4
Издигнах избраника измежду народа, намерих Моя раб Давид, със светия Си елей го помазах.
Стих: Затова, Боже, Твоят Бог Те помаза с елей на радост.
Псалом 50.
Евангелие — на св. Константин Велики.
Глас 2: Слава… По молитвите на боговенчания цар, Милостиви, очисти множеството мои прегрешения.
И сега… Богородичен: По молитвите на Богородица, Милостиви, очисти множеството мои прегрешения.
Стих: Помилуй ме, Боже…
И следната самогласна стихира, глас 6:
Като духовна звезда изгря над твоята родина всесветлата ти памет, осветяваща умовете на верните, които с химни почитат твоето всечестно житие, чрез което просия в света в любов и милосърдие, истинско правосъдие и всяко въздържание; о боговенчани Петре, съгражданин на ангелите, не забравяй тези, които те почитат.
Канон, глас 4.
Акростих: П
етре блажени, нас грижливо пази.
Песен 1.
Ирмос: Ще отворя устата си и ще се изпълни с Духа, и ще излея слово към Царицата Майка, и ще се явя, ведро тържествуващ, и ще възпявам радостен нейните чудеса.
Припев: Благоверни царю Петре, моли Бога за нас.
И на мен, блажени, който дръзва с вяра да те възхвали, дарувай истинския блясък и просвещение, славни Петре, пастир на България, покровител и действително могъщ поборник.
Ти живя, свети, така, както Спасителят показа — във всяко благоприличие и святост, макар и да седеше на престола на твоята родина сред смущения, незабравими Петре.
Прие в сърцето си, блажени, истинския и спасителен блясък на Троицата, Петре всечестни, като пасеше богоугодно народа си по богоначертания път на Създателя.
Богородичен: Ти роди по страшен и свръхестествен начин, Всенепорочна, Безначалното Слово, Което се облече в плът поради милост и божествено добросърдечие; затуй това тайнство славим.
Песен 3.
Ирмос: Твоите песнопевци, Богородице, жив и изобилен Изворе, събрани в хор, духовно утвърди; и в божествената твоя слава ги удостой с венци на славата.
Ти пренебрегна като наистина благоразумен непостоянството на скоропреходните неща и слава, и богатство, и царския венец, блажени, присъединявайки се по благодат към монашеския сонм.
Радостта от мира донесе първо на твоето сърце, мъдри, след това си я пренесе на всички твои поданици, по благодатта на Царуващия над всички, Петре, украса на твоята родина.
Удостои се с велика слава, като действително справедлив цар в България, свети, като изпълни наредбите на истинския наш Бог, Петре, украшение на вярващите.
Богородичен: Умолявай, Дево Пресвета, безначалния Бог, Когото роди непостижимо във времето, да избави твоите раби от всякакви нещастия и изкушения на нечестивия.
Седален, глас 4.
Подобен: С
коро предвари:
По божествената благодат на Христа ти стана светило и избавител на България и истински цар, о, Петре всехвални; а после — подражател на монасите и преподобните, като добре извървя подвижническия път; поради което бе удостоен с горното неизречено сияние.
Слава… И сега… Богородичен:
Всевъзпявана Владичице, радост на скърбящите, истинска надежда и помощ след Бога, пази рабите си от неочаквани скърби и всякакви опасности, за да те облажаваме всички, както подобава, като едничка всенепорочна Майка на Животодателя.
Песен 4.
Ирмос: Седящият славно на престола на Божеството, Пребожественият Иисус, дойде на лек облак и с пречистата (Си) длан спаси тия, които викаха: „Слава на Твоята сила, Христе!“.
Въздигайки църкви в родината си, блажени, като богопочетен цар, божествена тръба, ти намали вражеските нападения, славни Петре, и запазваше своето паство.
България те придоби за голямо украшение и закрилник, божествен цар и ходатай пред Бога, който се моли да бъде дадена изобилна благодат на тези, които честват твоята памет, всемъдри Петре.
Като се отрече от временните наслади на света, по вдъхновение от Духа, Петре, ти заедно с множествата на отците побеждаваше доблестно и прогонваше всеки демонски набег от сърцето си.
Богородичен: От всяка неочаквана скръб, от борещите ме врагове и от техните навети ме избави, Владичице, като непрестанно пазиш сърцето ми; защото тебе имам за едничка непосрамваща защита.
Песен 5.
Ирмос: Изумиха се всички от твоята божествена слава, защото ти, непознала брак Девице, носеше в утробата си Бога на всичко и роди Син, Който е извън времето и Който награждава със спасение всички, които те възпяват.
Ти чу евангелските слова, славни, и прие в сърцето си като почва семето на царството Христово, всевъзпявани Петре, принасяйки Му плодове — твоя благочестив живот.
С подвижническа пот освети по благодат родината си, о богоугодни Петре, защото, като остави преходно богатство и мощта на царството, пое по трудния път на Спасителя.
Като последва Княза на мира, действително стана надеждна стена за родината си срещу всички неприятели и варвари, боговенчани Петре; затова тя те облажава с радост и песни.
Богородичен: Девомайко, едничка неизкушена от мъж, ти роди неизречено Създателя на творението чрез слизането на Светия Дух, Който спасява нас, земните, от страшната мъка и робството на по-слабия.
Песен 6.
Ирмос: Като честваме тоя божествен и всечестен празник на Божията Майка, богомъдри, елате да запляскаме с ръце, славейки Бога, Който се роди от нея.
Твоята родина те величае и с вяра възпява богоугодния и свят живот, който водеше на земята, ставайки почитан образец на твоето паство.
Наистина се удостои с велики неизказани дарове от Царя на всичко, трижди блажени Петре, като очисти сърцето си от страстите на измамника и врага.
Показа се украса за царете и украшение за цялата Църква, славни Петре, като с живота си просвети умовете на всички, които дохождаха при теб.
Богородичен: С потоци сълзи умий моята нещастна душа, Владичице, която сега е почернена, от съблазните на змията и безбройните страсти, които ме борят.
Кондак, глас 2.
Подобен: К
ровей твоих струями:
Всички да възхвалим днес славния Петър — великия закрилник на България и наистина боговенчан цар, като облажаваме неговото боговдъхновено житие и почтен живот, който е водил.
Икос:
Да възхвалим с желание и да възвеличим, великоименития славен Петър — действително велик и трижди блажен, който царува на българския престол в мир и всяка порядъчност, а след това се облече в светата (монашеска) схима и мнозина просвети с блясъка на Духа.
Синаксар:
На тридесетия ден от този месец празнуваме паметта на премъдрия български цар Петър, който по-късно се облече в блажената монашеска схима.
Двустишие:
К
амък на вярата бе ти за своята родина,
о, блажени Петре, с възвишения си живот.
По неговите свети молитви, Всевластни Царю, ни пази и помилуй като благ. Амин.
Песен 7.
Ирмос: Богоразумните юноши не се поклониха на творението вместо на Твореца, но като потъпкаха мъжествено заплахата с огън, радостно пееха: „Благословен си Ти, препрославен Господи и Боже на нашите отци!“.
Невеществена роса и благодат от Духа достопочтено прие в сърцето си, о Петре блажени, като стана по благодат велик и непобедим пазител на своята родина; затова те възпяваме.
С приятните си обноски, всехвални, ти всички спечели за пътя на добродетелта, като украси живота си с подвижнически трудове, славни Петре, и се изпълни с благодат в безкрайни векове.
Като втори Давид се показа — богоблажен и цар на твоя народ, с голямо целомъдрие, всеблажени, пасейки рабите си към тихото небесно отечество, което направляваше духа ти.
Богородичен: В съдния час, Богоблагодатна, избави всички от осъждането за грехопаденията и от справедливия гняв на твоя Син и Бог, като се молиш за твоите непотребни раби, които винаги ти се покланят.
Песен 8.
Ирмос: Богородичният Син (някога) спаси благочестивите юноши в пещта; Той тогава се яви като предобраз, а сега действително, и подбужда цялата вселена да ти пее: „Всички твари, възпявайте Господа и Го превъзнасяйте през всички векове!“.
Носиш кръста в твоите ръце — светия скиптър, чрез който премахна заблудата като богоугоден цар и блажен подвижник, мъдри, трижди блажени Петре, славейки непрестанно Господа, Когото превъзнасяме през всички векове.
С химни, както подобава, те почитаме (в деня) на твоята божествена и пресветла памет, о, Петре свети, убежище наше, като черпим благодат и помощ и славим непрестанно Господа, Когото превъзнасяме през всички векове.
Осветяваш горната твърд заедно с всички от века Христови светии и мъченици, отче наш блажени; затова с желание тържествено честваме твоята памет, която излива благодатни дарове на тези, които с благоговение прибягват към твоята защита.
Богородичен: Ти ни спаси от проклятието на нашата някогашна прамайка, всевъзпявана Дево, като по непонятен начин роди във времето Безначалния, изкуплението на смъртните, единствения Цар на славата, Когото превъзнасяме през всички векове.
Песен 9.
Ирмос: Нека радостно да заиграе всеки земнороден, духовно просвещаван; да тържествува естеството на безплътните умове, почитайки свещеното тържество на Божията Майка и да вика: „Радвай се, Всеблажена Богородице, Чиста Приснодево!“.
Възпявайки твоите подвизи и борби, Петре, горещо те молим: избави рабите си от всяка скръб, от изкушенията и нападенията на змея; та всички винаги с веселие да празнуваме твоята всесветла памет.
Твоята смърт, всеблажени Петре, бе скъпа пред Бога и съвършено и пречудно приношение; защото живеейки като безплътен, ти умъртви страстите, наистина намали ересите и укрепи вярващите православни.
Действително вървя по боголюбивия, многожелан и водещ към горното царство път, Петре; поради което блесна в света като голямо слънце и за боледуващите стана наистина горещ застъпник по благодат.
Като имаш дръзновение пред Бога, Който те прослави, моли се, свети, да даде на тези, които с вяра честват твоята памет, прошка на прегрешенията и божествена благодат, мир, благословение, милост и наслаждение на вечния живот.
Богородичен: Радвай се, Всеблагословена, която телесно вмести безплътния Бог в утробата си чрез слизането на Божествения Дух и Го яви на света за преобразяване и изкупление; избавяй всички твои молители от страстите и скърбите.
Светилен, глас 4.
Подобен: Ж
ены услышите:
Като предстоиш пред божественото Христово съдилище и престол, като богоносен цар и покровител на твоя народ и съобщник на преподобните, о, всеблажени Петре, изпрати на твоите раби свише богата и изобилна благодат.
Слава… И сега… Богородичен:
Дево, непознала брак, Царице небесна и спасение на света, не забравяй твоите раби, покланящи се с вяра на твоя всечестен образ, който като боготекущ извор излива изцеления и несекващи благодатни дарове.
Хвалитни стихири на 4, глас 4.
Подобен: Я
ко добля:
Стана ти богоизбран цар на България, княз на мира и благостта, като имаше в сърцето си Христа, Владиката и Господа, и истинския Спасител, по Чийто път вървя с голямо усърдие, отхвърляйки измамата на света, тленните и временните (неща), Петре, наше украшение. (два пъти)
Придобил в сърцето си — жилище на добродетелите — спасителния и свещен на Троицата блясък, Петре, ти с божествено усърдие се подвизаваше и надви врага чрез подвижнически трудове и скърбите на тесния път, който е наистина на Господа; Него моли да ни дарува прошка на греховете.
Като се радваш в Господа във вечния чертог и царството небесно и наистина величаеш заедно с множествата ангели и преподобни Троицата, избавяй, богопочетени, славни царю Петре, рабите си от опасности, от изкушенията на човекоубиеца и от бъдещата мъка.
Слава…, глас 8:
Като запази Божия образ ненакърним в сърцето си, богомъдри, ти измина пътя на Спасителя; като царува първо боголюбиво над твоята родина България с добродетел и благоприличие и като се облече след това достопочтено във великия (монашески) образ, (ти) се показа многосветъл светилник на равноангелския живот, блажени Петре; и сега, като се наслаждаваш на неизказаните красоти на горната слава, непрестанно се моли за спасението на нашите души.
И сега…, Богородичен празничен, на същия глас:
Владичице, приеми молитвите на твоите раби и ни избави от всяка нужда и печал.
Велико славословие. Тропар на светията.
На литургията, величание:
Божествени Петре, ти бе по богоподобен начин цар, помощник и избавител на родината си, а на монасите — подражател в живота, като се съблече от временните (неща), богоблажени.
Двустишие:
С
пасявай, о, Петре, от всякакви скърби
твоята рабиня, която от сърце те възхвали.
Tags: Минея Дополнительная, богослужебные тексты, переводы, сканированное, служба
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your IP address will be recorded 

  • 0 comments